تست نئو چیست؟
تست نئو یا پنج عامل بزرگ شخصیت، بیانگر روانشناسی شخصیه صفات است. این آزمایش می تواند ۵ فاکتور اصلی شخصیت انسان که شامل برون گرایی، روانرنجوری یا عصبانیت، با وجدان بودن، گشودگی به تجربه و توافق پذیری میشود. را در شما بررسی کند.
تست نئو در ۲ مدل متفاوت وجود دارد. یکی PIR-NEO نامیده می شود و ۲۴۰ سوال دارد. که علاوه بر ۵ عامل اصلی شخصیت شما ۵۵ عامل دیگر که زیرمجموعه این ۵ عامل هستند را نیز ارزیابی می کند. دیگری FFI-NEO نامیده می شود. و ۶۰ سوال دارد که تنها ۵ عامل اصلی را ارزیابی می کند.
در واقع تست نئو یک تست خودشناسی بسیار دقیق و کامل است. این آزمون به منظور رواندرمانی و سنجش شایستگی های شغلی نیز استفاده می شود.
تست نئو یکی از معدود آزمونهای کامل و پرطرفدار در سالهای اخیر است. که میتواند برای ارزیابی هر دو بعد بهنجاری و نابهنجاری مورد استفاده قرار گیرد. پژوهشها نشان میدهد که میتوان از این پرسشنامه در توصیف اختلالات شخصیت استفاده کرد.
تست نئو دارای الگوی نظری است. که از در هم آمیختن یافتههای پژوهشی در زمینه شخصیت در دهههای 70 و 80 شکل گرفته است. این آزمون در ابتدا برای سنجش ویژگیهای شخصیتی افراد سالم ساخته شد. و هنجار اصلی آن نیز بر روی نمونههایی از افراد بهنجار تهیه شد.
اما پژوهشهای دیگر نشان داد. که میتوان برای بررسی وضعیت روانی و مشاوره افرادی که بیمار روانی نیستند. و فقط نیاز به راهنمایی و پیدا کردن فرصتهایی برای رشد و بالندگی دارند، استفاده کرد. اما باید توجه کرد که این آزمون در مورد کودکان و بیماران روانی در مرحله حاد و پیشرفته کاربردی ندارد.
تست شخصیت شناسی NEO پانیکار، یکی از کامل ترین تست ها در ایران است که توسط تلاش فراوان تیم روانشناسی پانیکار تهیه شده است.
شروع آزمون NEOتاریخچه تست نئو
در سال ۱۹۶۱، دو محقق نیروی هوایی آمریکا به نامهای ارنست توپز و ریموند کریستال به منظور ارزیابی کاندیداهای شغلی یک ایده مطرح کردند. ایده آنها تا دو دهه بعد مورد توجه زیاد قرار نگرفت.
تا اینکه در سال ۱۹۸۰ دو محقق دیگر به نامهای پال کاستا جونیو و رابرت آر مک کری یک تست روانشناسی به نام I-NEO طراحی کردند. که تنها می توانست ۳ عامل بزرگ شخصیت افراد را بسنجد.
در سال ۱۹۹۰، آن ها آزمون های گذشته را ویرایش کرده و نسخه نهایی تست شخصیت شناسی نئو را به نام RPI-NEO کردند. در نسخه نهایی تست نئو، پنج عامل اصلی و بزرگ شخصیت انسانی که بیانگر دلیل رفتار افراد در خانه، اجتماع یا محیط کار است. بررسی می شود.
دلیل جذابیت تست نئو
ون نئو به دلیل قابلیت آن در ارزیابی ویژگیهای بهنجار و نابهنجار در کانون توجه قرار میگیرد. کوستا و مککری اعتقاد دارند. که این ابزار به دلایل زیر در زمینههای مختلف علوم رفتاری مورد استفاده قرار گرفته و دارای جذابیت برای بالینیگران است.
- این پرسشنامه سبکهای هیجانی بین فردی و انگیزشی افراد را مورد ارزیابی قرار میدهد که این سبکها نیز، در انواع مختلف اختلالات متفاوت است.
- نتایج این آزمون اطلاعاتی در زمینه درک فوری ویژگیهای افراد ارائه میدهد و فرایند مشاوره را تسهیل میکند.
- تصویر جامعی از مراجعان و افراد را در اختیار قرار میدهد که با ابزارهای بالینی دیگر قابل دستیابی نیست.
- اطلاعات مفیدی در اختیار متخصصان قرار میدهد تا متناسب با آن، روش درمانی را انتخاب نموده و پیامدهای درمانی خاصی را انتظار داشته باشند.
- میتوان از این آزمون در مشاوره کاریابی، سنجش شایستگیهای شغلی و روانشناسی تشکیلات استفاده کرد.
- در موارد آموزشی و تحصیلی توانمندیهای خوبی را نشان میدهد. برای نمونه از دو مقیاس باز بودن و وجدانی بودن در ارتباط با هوش خوب و از آن مهمتر در شیوه تفکر چندوجهی و اندیشه خلاق میتوان نام برد.
به طور کلی تست نئو میتواند به عنوان یک آزمون چند منظوره در خدمت اهداف آموزشی، پژوهشی، خدماتی و درمانی قرار گیرد.
اطالاعات بدست آمده از تست نئو
- تست نئو میتواند گزارش کاملی از سلامت روانیمان به ما بدهد.
- تست نئو میزان کار تیمی و توافق ما با دیگران را به ما نشان میدهد.
- تست نئو میزان مسئولیتپذیری و شایستگی ما را گزارش میکند.
- تست نئو میتواند میزان برونگرایی ما در زمینههای مختلف را گزارش کند.
- تست نئو میزان انعطافپذیری ما را در محیطهای مختلف و نسبت به تغییرها را گزارش میکند.
- تست نئو میزان بهرهوری سازمانی و تواناییهای مدیریتی و آموزشپذیری ما را هم مورد سنجش قرار میدهد.
کاربرد تست نئو
این آزمون کاربردهای فراوانی دارد و به ویژه در دو جنبه روان شناسی و منابع انسانی شرکت ها بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
تست نئو در روان شناسی: این آزمون گزارش کامل و دقیقی از جنبه های مختلف شما در اختیار روان درمانگر شما قرار میدهد.
تست نئو در منابع انسانی سازمان ها: این آزمون به عنوان یکی از پرکاربردترین آزمونهای استخدام در سال های اخیر مورد توجه شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک قرار گرفته است. همچنین این تست می تواند پیش بینی عملکرد شغلی به این معنی که آیا او می تواند خروجی مورد انتظار را برای شرکت به دست آورد یا خیر؟ و ویژگی های روان شناسی افراد از افسردگی، توانایی های مدیریتی تا هوش هیجانی را انجام دهد.
عاملهای اصلی و فرعی تست نئو
رواننژندی (عصبیت) (Neuroticism)
مبناي اين عامل، داشتن احساسات منفي مانند ترس، غم، برانگيختگي، خشم، احساس گناه، احساس کلافگي دايمي و فراگير است. عاملهای فرعی آن عبارتند از: اضطراب، خصومت، افسردگی، کمرویی، شتابزدگی، آسیبپذیری.
- افراد با نمره بالا:
دارای باورهاي غيرمنطقي، قدرت کمتر در کنترل تکانهها، سازش ضعيفتر با ديگران، سازش کمتر با شرايط استرسزا، خطر ابتلا به برخي از اختلالات روانپزشکی. ولی نمرات N نشاندهنده آسيبشناسي رواني نيست و همه کساني که داراي تشخيص روانپزشکي هستند، ضرورتاً نمره بالايي در شاخص N ندارند.
- افراد با نمره پايين:
از نظر عاطفي افراد با ثباتي بهشمار ميروند، معمولاً آرام، داراي خلقي يکنواخت و راحتی هستند، به آساني ميتوانند بدون برآشفتگي و مشکل رفتاري با موقعيتهاي بغرنج و استرسزا روبهرو شوند.
برون گرایی (Extraversion)
عاملهای فرعی آن عبارتند از: گرم بودن، معاشرتی بودن، ابراز وجود، فعال بودن، هیجانخواهی، هیجان مثبت.
- افراد با نمره بالا:
دوستدار دیگران بوده و تمایل به شرکت در اجتماعات و مهمانیها را دارند. در عمل قاطع، فعال و حراف یا اهل گفتگو هستند. هیجان و تحرک را دوست دارند و به موفقیت در آینده امیدوارند.
- افراد با نمره پايين:
این افراد را نمیتوان به آسانی تعریف کرد. در برخی جوانب درونگرایی را میتوان با نبود ویژگیهای برونگرایی توصیف نمود. آنها افرادی محافظهکار، مستقل و تکرو هستند. ولی به هیچ وجه تنبل، کند یا دوست نداشتنی نیستند. درونگرایان معمولاً خجالتی و تنها هستند. البته این مطلب به معنای آن نیست که اضطراب اجتماعی دارند. درونگرایان کنجکاو هستند و علاقه زیادی نیز به پژوهش دارند.
گشودگی (Openness to experience)
به جنبههای تجربي که فرد در برابر آنها باز و انعطافپذیر هستند اختصاص دارد. اين شاخص ارتباط مثبتي با هوش دارد. افراد داراي تحصيلات بالاتر در این عامل، نمره بيشتري کسب ميکنند. عاملهای فرعی آن عبارتند از: تخیل، زیباپسندی، احساسات، کنشها، ایدهها، ارزشها.
- افراد با نمره بالا:
- در باروري تجارب دروني و دنياي پيرامون، کنجکاو بوده و زندگي آنها سرشار از تجربه است.
- طالب لذت بردن از نظريههاي جديد و ارزشهاي غيرمتعارف هستند.
- در مقايسه با افراد بسته، احساسات مثبت و منفي فراواني دارند.
- افرادي غيرمتعارف و مايل به زير سؤال بردن منابع قدرت هستند.
- علاقهمند به آزادي در امور اخلاقي، اجتماعي و ديدگاههاي سياسياند.
- افراد با نمره پايين:
- در رفتار متعارف و در ظاهر محافظهکار به نظر ميرسند.
- موضوعهاي رايج را بهتر از موارد نادر ميپسندند.
- پاسخهاي هيجاني آنها نسبتاً آرام و نهفته است.
توافق پذیری ( Agreeableness)
همانند برونگرايي بر گرايشهاي فردي تأکيد دارد. اين عامل، به سمت جنبههاي مثبت اجتماعي و سلامت رواني سوق دارد. افراد موافق معمولاً محبوبتر از افراد مخالف هستند. با این وجود، آمادگي براي دفاع از حق فردي اولويت دارد. داشتن ويژگي موافق بودن در صحنه نبرد و يا دادگاه، برتري و فضيلت نيست. بعلاوه داشتن ديدگاه انتقادي و شک علمي، براي يک دانشمند حسن و فضيلت است. هيچ يک از دو قطب اين عامل داراي منزلت اجتماعي برتر نيست، نميتوانيم بگوييم کدام گروه از افرادی که در قطبهاي اين عامل قرار ميگيرند، سلامت رواني بهتري دارند. عاملهای فرعی آن عبارتند از: اعتماد، رکگویی، نوع دوستی، همراهی، تواضع، و دلرحم بودن.
- افراد با نمره بالا:
- اساساً نوع دوست است.
- با ديگران احساس همدردي ميکند.
- مشتاق کمک به آنان است.
- اعتقاد دارد که ديگران نيز با او همين رابطه را دارند .
- افراد با نمره پايين:
- خودمحور بوده.
- به قصد و نيت ديگران مظنون است.
- بيشتر اهل رقابت است تا همکاري.
وجدانی بودن (Conscientiousness)
يکي از موضوعهاي مهم نظريه شخصيت، به ويژه در نظريه روان پويشي، موضوع کنترل تکانهها است. در روند تحوّل فردي، افراد ميآموزند که چگونه کششها و نيازهاي خود را اداره کنند. فرد باوجدان داراي هدف و خواستهاي قوي و از پيش تعيين شده است. برخي اين عامل را تمايل به موفقيت ناميدهاند. عاملهای فرعی آن عبارتند از: کفایت، نظم، وظیفهشناسی، تلاش برای موفقیت، خویشتنداری، محتاط در تصمیمگیری.
- افراد با نمره بالا:
- افرادي دقيق، وسواسي، وقتشناس و قابل اعتماداند.
- از جنبه مثبت، در زمينههاي حرفهاي و دانشگاهي، افراد موفقي هستند.
- از جنبه منفي، با ويژگيهاي ايرادگيريهاي کسلکننده، وسواسي – اجباري به پاکيزگي و يا فشار فوقالعاده به خود در امور کاري و حرفهاي ديده ميشوند.
- افراد با نمره پايين:
- فاقد پايبندي به اصول اخلاقي نیستند، بلکه اين افراد معمولاً دقت کافي را براي انجام کارها از خود نشان نميدهند.
- در جهت رسيدن به اهداف خود نيز چندان مصـر و پيگير نيستند.
تست شخصیت شناسی NEO پانیکار، یکی از کامل ترین تست ها در ایران است که توسط تلاش فراوان تیم روانشناسی پانیکار تهیه شده است.
شروع آزمون NEO