تست انیاگرام چیست؟
تست اینیاگرام: یکی از نظریههای روانشناسی که به طبقهبندی و توصیف تیپهای مختلف شخصیتی پرداخته است. نظریه نهگانه شخصیتی تست اینیاگرام است. واژه انیاگرم از ترکیب دو واژه یونانی (ennea) به معنای نُه (9). و (grammos) به معنای یک چیزِ نوشته شده یا رسم شده، به دست آمده است. البته تو زبان فارسی این واژه به شکلهای مختلفی مثل: آناگرام، اینیاگرام و انیاگرام تلفظ میشه.
تست اینیاگرام نُه تیپ شخصیتی را برای انسان تعریف میکند. این تیپها همگی در یک مدل هندسی (9 نقطه روی محیط یک دایره که با خطوطی به هم وصل شده اند) ) نمایش داده میشوند.
تست اینیاگرام یک شکل هندسی است که نُه شخصیت اصلی انسان و روابط پیچیدۀ آن را ترسیم میکند. این روش چگونگی رسیدن به مقام والای انسانی را به گونهای مفصل و جامع بیان میکند. به طور کلی تست اینیاگرام را نوعی فنآوری میدانند که برای خودشناسی، رشد روانی و تحقق خود به کار میرود.تست اینیاگرام بر اساس ذات انسان، تیپهای شخصیتی عمل میکند.
تست شخصیت شناسی ENNEAGRAM پانیکار، یکی از کامل ترین تست ها در ایران است که توسط تلاش فراوان تیم روانشناسی پانیکار تهیه شده است.
شروع آزمون اینیاگرامشکل هندسی اینیاگرام، از سه قسمت تشکیل شده است. اولین قسمت یک دایره است. که در بیرون قرار دارد و نشان دهندهی وحدت و یگانگی پروردگار است. دومین قسمت یک مثلث مرکزی است و اشاره به این دارد که در ابتدای پیدایش جهان هستی، نیرو به سه شکل ظاهر شده و آنچه هست از رابطهی این سه نیرو است.
قسمت سوم ستاره چندضلعی که گوشههای آن روی محیط دایره است. نشان دهندهی تغییر و تحول رویدادهای زندگی در طول زمان است. به این معنا که هیچ چیزی در دنیا ثابت نیست و همه کائنات متحرک هستند و دائماً در حال تغییر و تحولند.
پیشنهادی برای شما:
تاریخچه آزمون اینیاگرام:
ما از منشا دقیق Enneagram اطلاعی نداریم. اما میدونیم که پشت این تست یه جریانهای التقاطی وجود داره. برخی، ریشههای باستانی مربوط به اینیاگرام رو در بابل حدود ۴۵۰۰ سال پیش تصور میکنن در حالی که برخی دیگه میگن این تست ریشه در فلسفه کلاسیک یونان حدود ۲۵۰۰ سال پیش داره.
سیستم مدرن آزمون Enneagram کار نویسندگان معاصر است. گئورگ ایوانویچ گورجیف، یه معلم عرفان و معنویات، این مدل تست را در دهه ۱۹۳۰ به عنوان نمادی معنوی معرفی کرد و در دهه ۱۹۶۰ به سواحل آمریکا رسید. اما همونطور که خودتان هم شاهدش هستید، امروزه اکثر محققان تمرکز خودشان را بر جنبه روانشناختی و نه مذهبی.
تیپ های شخصیتی آزمون اینیاگرام:
فرض اصلی در تست اینیاگرام این است. که نُه ساختار شخصیتی اصلی در طبیعت انسان وجود دارد.
برای هر یک از تیپها بیش از یک نام ارائه شده است، در اینجا نامهای پرکاربرد آنها همراه با خلاصهای از ویژگیهایشان آورده شده است:
تیپ 1 (اصلاحطلب، کاملگرا و واعظ):
تاثیرگذار قوی، نکتهبین، ناظم، اصلاحطلب، کاملگرا، هدفمند، عدم بروز احساسات ظاهری، تصحیح کننده دیگران و خوددار.
افراد این نوع به دنبال رفتار اخلاقی و اصلاحات هستند. آنها به طور طبیعی افرادی مصمم و با قاطعیت هستند که قلبی برای کمک به دیگران دارند. آنها وکلا، قضات و مددکاران اجتماعی عالی میسازند.
تیپ 2 (کمکگرا، مهربان، مراقب، مددکار، امدادگر و مهرطلب):
بدون اینکه از دیگران توقعایی داشته باشد به آنها کمک میکند، حرف گوش کن، تسلی دهنده، بازگو کننده جزئیات زندگی و بسیار مهربان.
افراد این نوع به دنبال عشق و محبت دیگران هستند. آنها متفکر و سختکوش هستند. آنها مشاوران، پرستاران، رهبران غیرانتفاعی و معلمان بزرگی را تشکیل میدهند.
تیپ 3 (موفق، موفقیتطلب و ایفا کننده):
دارای روابط عمومی بالا، امتیاز گیرندهی قوی، مقایسهگر، افراط در مدیریت استرس، وفاداری کم و شهرتطلب.
افراد این نوع میخواهند به چیزهای عالی برسند و دیگران آنها را تأیید کنند. آنها کاریزماتیک و سازگار هستند و ترجیح میدهند از یک برنامه عملی پیروی کنند. آنها به عنوان مشاور، کارشناس خبره بازاریابی، تحلیلگران و سیاستمداران کار میکنند.
تیپ 4 (فردگرا، هنردوست و خیالپرداز):
فردگرا، علاقه به عشق و احساسات، توانا در کاهش دردهای دیگران، احساس عدم درک شدن توسط دیگران، خلاق، هنردوست و دارای حس همدردی شدید.
این افراد به دنبال شخصیت و اصالت خود و دیگران هستند. آنها روحهای رسا و حساس با اشتیاق به اشکال مختلف هنری هستند. آنها نویسندگان، طراحان، بازیگران و هنرمندان عالی را میسازند.
تیپ 5 (فکور، پژوهشگر، کنجکاو و مشاهدهگر):
کم حرف و متفکر، گوشهگیر و محقق، دوست ندارد برای کسی وقت و انرژی خود را صرف کند اما دانش خود را در اختیار بشریت قرار میدهد، عاشق مطالعه و ضعیف در حضور جمع.
این افراد میخواهند احساس مفید و ارزشمند بودن داشته باشند. آنها ترجیح میدهند به تنهایی کار کنند و متفکران عالی هستند. آنها مهندسین، دانشمندان و دانشمندان بزرگی میسازند.
تیپ 6 (شکاک، وفاجو و پرسشگر):
بیزار از جنگ و دعوا، تمایل به داشتن کاری مشخص، قابل اطمینان و وفادار و دوستیاب خوب، تمایل به یک رنگی و امنیتخواه.
تیپ ششم به دنبال ایمنی و سازگاری است. آنها قابل اعتماد هستند و تصمیمات موثقی را اتخاذ میکنند. آنها همچنین به عنوان بانکداران، استادان، پرستاران و مشاوران عملکرد خوبی دارند.
تیپ 7 (مشتاق و خوشگذران):
بیزار از محیط یکنواخت و کسلکننده، با شور و شوق و هیجان، دارای غم پنهانی ولی شاد و سرحال.
این افراد میخواهند که زندگی را به بهترین وجه ممکن پیش ببرند و همه چیز را در دنیا تجربه کنند. آنها برونگرا و خودجوش هستند. آنها به عنوان نمایندگان مسافرتی، طراحان، عکاسان و نویسندگان شکوفا میشوند.
تیپ 8 (رهبر، مدیر، حامی، مبارز و چالشگر):
اهل مشاجره و مجادله، تمایل به مطلع شدن از عقاید دیگران، باشهامت و شجاع، قدرتطلب، رکگو و رکخواه.
این نوع افراد میخواهند احساس کنند که کنترل سرنوشت خود را دارند. آنها رهبرانی نیرومند و دقیق هستند که در تصمیم گیری سریع و مؤثر مهارت دارند. آنها به عنوان وکلا، مشاوران، مدیران و کارشناسان فروش برتری دارند.
تیپ 9 (صلحطلب و میانجی):
خوش بیان، حفظ کننده آرامش به هر قیمتی، دید آسان به زندگی، مشاور و میانجی خوب، دارای حس همدردی بدون توقع.
انواع نودها به دنبال احساس امنیت، راحتی و آرامش با خود هستند. آنها هم تیمی سازگار و قابل قبول هستند که به در نظر گرفتن چندین منظر اختصاص دارند. آنها به عنوان مشاور، پزشک، دیپلمات و کارمندان مذهبی میدرخشند.
آزمون اینیاگرام چه کمکی به ما میکنه؟
شناخت ویژگیهای تیپهای شخصیتی تست اینیاگرام موارد استفاده متعددی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- خودآگاهی و خودشناسی روشن و عملیتر و آشنایی با مسیر رشد و تکامل (بارتلت، 2007)
- با استفاده از این روش در روابط صمیمی خود با دیگران، از فهم بیشتر درباره خود و طرف مقابل سود خواهیم برد.
- آموزش پیش از ازدواج که به وسیله آشنایی با قالبهای فکری و حسی طرفین منجر به انتخاب آگاهانه و مناسبتری میشود.
- زوجدرمانی از طریق شناخت کامل و عمیق همسر.
- برای افزایش عملکرد کارمندان و در نهایت برای سودآوری بیشتر در مراکز تجاری و سازمانها.
- آموزش و راهنمایی در انتخاب شغل به وسیله آشنایی با تمایلات شغلی هر تیپ شخصیتی.
در روابط مشاورهای به مشاوران کمک میکند که به مرکز توجه مراجعین پی برده و آنها را با ویژگیهای شخصیتیشان و حرکت به بهترین سطح از تیپ شخصیتی خود آشنا سازند.
کارکرد تیپهای شخصیتی اینیاگرام:
- هر تیپ اینیاگرام الگوی متفاوتی از تفکر، احساس و رفتار دارد که از جهانبینی و انگیزههای درونیش ناشی میشود. بنابراین هر تیپ در ارتباط با خود و دیگران، استراتژی متفاوتی دارد. هر شخص سه مرکز هوش و ادراک دارد که عبارتند از سر (ذهن و تفکر)، قلب (احساس) و بدن (جسم و غریزه). هر کس توانایی استفاده از هر کدام از این مراکز هوش و ادراک را دارد و برقراری تعادل در استفاده از این سه مرکز هوشمندی و ادراک سبب تعادل زندگی شخصی و اجتماعی افراد خواهد شد، اما در هر تیپ شخصیتی یکی از این مراکز در اولویت قرار دارد. به بیان دیگر هر فردی از یکی از این مراکز بیشتر استفاده میکند و از نظر نُه تیپ اینیاگرام به سه دسته تقسیم میشود (زالی، 1395) که به آنها تریادهای اینیاگرام گفته میشود.
- هر تریاد شامل سه تیپ شخصیتی است که معمولاً صفات برجسته و نقاط ضعف خاص خود را دارند. سه تیپ در تریاد غریزی یا سرشتی، سه تیپ در تریاد احساسی، و سه تیپ در تریاد شناختی قرار دارند. گنجاندن هر تیپ در تریاد مربوطه دلبخواهی نیست، بلکه هر تیپ شخصیتی از یک رابطه خاص با یک مجموعه از موضوعها و مطالب منتج میشود که مجموعه سه تایی (تریاد) را متمایز میکند و یا منش آن تیپ را توصیف میکند. به زبان سادهتر این موضوعها حول محور یک واکنش هیجانی عمدتاً ناخودآگاه و قدرتمند نسبت به قطع تماس با خویشتن خود میچرخند. در تریاد غریزی، هیجان بنیادین خشم است، در تریاد احساسی، شرم و خجالت و در تریاد شناختی، اضطراب است (امیری، 1397).
تست شخصیت شناسی ENNEAGRAM پانیکار، یکی از کامل ترین تست ها در ایران است که توسط تلاش فراوان تیم روانشناسی پانیکار تهیه شده است.
شروع آزمون اینیاگرام