شناخت تفاوت های فردی ما را قادر می سازد تا پی ببریم که چرا یک فرد فلان رفتار مشخصی را به نمایش میگذارد و احتمال دارد که او در آینده چه رفتارهایی را از خود نشان دهد. به همین دلیل برای شناخت خود و پیشبینی رفتار دیگران، باید این ویژگیها به طور دقیق مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرند. یکی از ابزارهای ارزیابی و شناسایی چنین ویژگی هایی، “آزمونهای روان شناختی” است که در ارزیابی و تشخیص بالینی، انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل، انتخاب همسر، استخدام افراد ، تقسیم وظایف و تعیین جایگاه افراد در سازمانها و … مورد استفاده قرار میگیرند.
“هوش” یک مفهوم کلی است که میتوان آن را مترادف “توانایی ذهنی عمومی” دانست. “استعداد” قابلیتها و تواناییهای خاص در یادگیری همراه با بروز قابلیت شخصی و انجام ماهرانه یک کار خاص است.
“شخصیت” الگویی نسبتا پایداری از صفات، گرایشها یا ویژگیهای است که در طی زمان و از موقعیتی به موقعیت دیگر تغییر چندانی نمینمیکنند و به ماهیت وجودی فرد برمیگردند و رفتارها و افکار ویژه او تعیین میکنند.
شناخت تیپهای مختلف رفتاری به ما کمک مـیکند که از تنشها و اختلافات پیشــــگیری کنیم یا آنها را راحتتر و سریعتر حل و فصل کنیم.